Thursday 5 March 2015

origami i papirići



Ima li boljeg mesta sa ovu razbibrigu od Japana?
Umetnost savijanja papira origami (折り紙) kao formiranje različitih oblika bez upotrebe lepka i makaza postoji u Japanu od 7 veka. Naravno, stigao je iz Kine sa prvim papirom i bio vezan samo za religiozne obrede zbog nedostupnosti papira. Lokalna tehnika pravljenja posebnog, skupocenog washi (和紙) papira omogućila jedan potpuno originalan pravac razvoja origamija. Primena se proširila na leptire za ceremoniju shinto venčanja, posebne ukrase noshi (熨斗) koje su nosili samuraji za dobru sreću, različite koverte, pisma, ukrasna pakovanja.

Moj prvi ždral.



Najpopularniji origami je japanski ždral, orizuru (折鶴). Veruje se da će onome ko napravi hiljadu ždralova najveće čežnje srca biti ostvarene. Za ždral se vezuje i sibolika mira. Devojčica Sadako Sasaki je bila ozračena u Hiroshimi kada je bačena atomska bomba. Smeštena je u prihvatilište za žrtve slične njoj i ubrzo se razbolela od leukemije. Kada je čula za legendu o hiljadu ždralova senbazuru (千羽鶴), počela je da se bavi origamijem sa željom da ozdravi. Mećutim, gledajući ljude oko nje kako umiru, postala je svesna da će i ona biti te sudbine. Zato je svoju želju promenila u nadu za prestanak patnji i mir. Do smrti se složila 644 ždrala, a njeni prijatelji su napravili ostale da bi je sa njima sahranili. Danas, u Hiroshima parku posvećenom sećanju na ovu strašnu nesreću japanskog naroda, postoji spomenik devojčici sa ždralovima, koji se svake godine ukrašava vencima od senbazuru. 


Kućni ljubimac.

Masovna proizvodnja papira omogućila je dostupnost ove tehnike savijanja. Ubrzo je uvedena u obdaništa i škole, a rađali su se mnogi neverovatni oblici zahvaljujući anonimnim stvaraocima. Origami nije samo zabava za decu, neki oblici su toliko kompleksni da zahtevaju veoma vešte i strpljive ruke, ali i posebne vrste papira. Pored tradicionalnog washi papira, koji je deblji i blago reljefne strukture, za origami se po želji koriste i svi drugi dostupni papiri i folije. Kako je to popularna zabava na svakom koraku se mogu pronaći kompleti papirića isečeni u kvadratni oblik različitih dimenzija, boja, dezena. Neki prefinjeni su prilično skupi, ali postoje jeftini setovi koji su odlični za početak. Moje omiljene 100Y radnje nude sjajne velike komplete jednobojnih papira, ali i šarene, sa motivima kimona, sezonskim detaljima.




Spremna sam za svojih hiljadu ždralova!

Vremenom je origami dobio i nove podvrste. Upotrebljavaju se sečiva, lepak, kombinacije materijala...mašti na volju. Meni je svakako veoma zabavno!